Unieke whiskyreis: met bezoek aan het whiskyfestival van Islay

Speciaal voor liefhebbers van whisky, Schotland en avontuurlijke zeilreizen! Op 27 mei vertrekt een unieke whiskyreis langs de kust van Schotland. U bezoekt onder meer het beroemde whiskyfestival van Islay. Het indrukwekkende zeilschip de Atlantis vaart langs de kust en stopt regelmatig zodat u kan genieten van de prachtige Schotse natuur en natuurlijk diverse whisky distilleerderijen kunt bezoeken!

Whisky ahoy!
Whiskyreizen op een tallship. Moeilijk te bezoeken stokerijen werden opeens heel bereikbaar en wandelen langs de Schotse kust was nog nooit zo leuk: je laat je afzetten en wandelt tot je er genoeg van hebt om je vervolgens door de zodiak weer op te laten pikken. En welke whiskyliefhebber wil niet ooit een keer op het beroemde whiskyfestival van Islay geweest zijn?

Bezoek het Islay Whiskyfestival! 27 mei tot 3 juni 2017

Deze nieuwe whisky expeditie is voor de reiziger die van natuur houdt, maar ook in whisky is geïnteresseerd. Niet alleen de afgelegen stokerij van Arran wordt bezocht, ook Campbeltown (Springbank, Glen Scotia) en het beroemde whiskyfestival van Islay wordt bezocht.

Dagprogramma

Whiskyfestival en wandelen in Schotland

Deze nieuwe whisky expeditie is voor de reiziger die van natuur houdt, maar ook in whisky is geïnteresseerd. Niet alleen de afgelegen stokerij van Arran wordt bezocht, ook Campbeltown (Springbank, Glen Scotia) en het beroemde whiskyfestival van Islay wordt bezocht.

Dag 1 - aankomst Glasgow, transfer naar Troon, Arran
Vertrek vanaf Schiphol naar Glasgow. Vervolgens per bus naar de haven van Troon. Inscheping, vertrek en diner aan boord. Het is een vrij korte oversteek naar het ongerepte Arran. Dit eiland wordt wel omschreven als Schotland in het klein, vanwege de grote variëteit aan landschappen. Het noorden is heuvelachtig, het zuiden weer veel vruchtbaarder. Het telt ongeveer vijfduizend inwoners en is populair in de zomer, vooral onder reizigers die graag van de gebaande paden afwijken. Arran werd al in de achtste eeuw door de Vikingen veroverd. Het zou tot 1263 duren voordat er een einde kwam aan deze bezetting. Toen werd koning Hakon van Noorwegen verslagen tijdens de slag om Larghs. De Viking vloot had zich opgesteld in de beschutte wateren rond Lamlash, Arran’s grootste plaats, maar een woeste storm en botte pech luidde zijn verlies uiteindelijk in. Ruines van verschillende kastelen herinneren aan diverse clans die sindsdien over het gebied heersten.

Dag 2 - Campbeltown
Arran telt in totaal 200 vogelsoorten. Er zijn geen vossen op het eiland; maar het gebrek aan een natuurlijke vijand trekt weer veel roofvogels aan. Dankzij de warme Golfstroom treffen we ook hier veel palmbomen rond het eiland.
We leggen aan in het noorden, waar de stokerij van Isle of Arran ligt, een jeugdige distilleerderij, met een lange geschiedenis. Volgens The Scotch Whisky Heritage Centre ligt de stokerij op een van de mooiste locaties van Schotland. Natuurlijk wordt deze bezocht. Ook zoeken we gelegenheid om te wandelen. Daarna vervolgen we onze weg naar Campbeltown. Oorspronkelijk heette dit stadje Kinlochkilkerran (letterlijk: aan de kop van de loch bij de kerk van Sint Kieran), totdat Archibald Campbell, Graaf van Argyle er in 1667 een burcht bouwde. Het werd een belangrijke regio waar veel whisky gestookt werd. Op een gegeven moment waren er 34 verschillende stokerijen, aanleiding om zichzelf tot “Whiskyhoofdstad van de Wereld” te kronen. Maar omdat de focus vooral op kwantiteit en niet op kwaliteit lag, sloten de meeste destilleerderijen tijdens de drooglegging in Amerika en de daaropvolgende depressie noodgedwongen de deuren. De tekst van het lokale volksliedje “Campbeltown Loch, I wish you were whisky” is hilarisch, maar je moet dan wel weer van de bijbehorende doedelzakmuziek houden. De whiskyproeverij aan boord ’s avonds mag inmiddels een begrip genoemd worden.

Dag 3 - Campbeltown - Port Ellen
We varen door naar Islay, op weg naar het whiskyfestival. Onderweg passeren we het hooggelegen Mull of Kintyre, de meest zuidwestelijke punt van het Kintyre schiereiland. De vuurtoren, die uit 1788 stamt, is een bekend lokaal oriëntatiepunt, maar wereldwijde roem bereikte de plek in 1977, toen Paul McCartney met Mull of Kintyre een van zijn grote hits scoorde. Het was een ode, naar eigen zeggen een liefdesverklaring, aan een stuk land, dat overigens ook in zijn bezit is.

Dag 4 - Port Ellen
Islay dankt veel van haar roem aan haar acht destilleerderijen, die miljoenen liters vloeibaar goud produceren. Vanwege de diverse belastingen die op alcohol geheven worden, wordt wel gezegd dat dit het zwaarst belastte deel van Groot-Brittannië is. De hele dag zijn we op het eiland, waar op dat moment het jaarlijkse, inmiddels beroemde whiskyfestival gehouden wordt. Er is lokaal vervoer geregeld, dus we zijn flexibel. Het programma van die dag zal afhangen van waar de festiviteiten plaatsvinden. Deze zijn op dit moment nog niet bekend. Voor degenen die de voorkeur hebben voor wandelen: er zijn diverse mogelijkheden, vooral het noorden leent zich er goed voor. Omdat we over eigen vervoer beschikken, kunt u zich eenvoudig af laten zetten.

Dag 5 -6 - 'Ergens' op Islay
Het is een beetje afhankelijk welke stokerij die dag de festiviteiten leidt. Bruichladdich? Bunnahabhain? Lagavulin? Het programma is nog niet bekend, maar we passen het eenvoudig aan de omstandigheden aan en aan onze wensen. We willen ook Jura aandoen, het eiland waar George Orwell zijn roemruchte boek 1984 schreef. Het eiland ligt iets noordelijk van islay en heeft één stokerij, een winkel en een kroeg. Er wonen meer herten dan mensen.

Dag 7 - Richting Troon
Het programma wordt ingevuld afhankelijk van weer, wind en zin. Met een beetje geluk zien we dolfijnen of bruinvissen onderweg.

Dag 8 - Transfer Troon - Glasgow en einde van de reis
Aankomst in Troon. De bus brengt u terug naar Glasgow voor de aansluitende vlucht naar huisOverige informatie

Maaltijden
Alle maaltijden aan boord zijn inbegrepen, evenals koffie, thee en water. De kok kookt internationaal georiënteerde gerechten. De bar heeft een ruime voorraad aan alcoholische dranken en frisdrank tegen zeer schappelijke prijzen.

Unieke excursies
De gekwalificeerde expeditie staf, de ervaren kapitein en zijn bemanning doen er natuurlijk alles aan om de reis veilig en onvergetelijk te maken. Landingen worden vaak uitgevoerd met zodiacs.

Vervoer
Vanuit Nederland vliegt u naar Glasgow. Transfers van en naar de luchthaven in Glasgow zijn inbegrepen, op vastgestelde tijden.

Inbegrepen: Verblijf op basis van volpension aan boord met bemanning in 2-persoonshut met eigen douche en toilet, gebruik zodiac voor landingen, transfer van de luchthaven naar het schip v.v. op vastgestelde tijd, alle wandelingen, begeleiding, whisky proeverij aan boord, bezoek aan whisky distilleerderijen inclusief proeverij en toegangsprijzen zoals in het programma aangegeven, vervoer op Islay tijdens whiskyfestival op dag 4

Niet inbegrepen: Retourvlucht Amsterdam-Glasgow (indicatie prijs € 325 p.p. inclusief luchthavenbelasting en (brandstof)toeslagen) met de KLM, € 25 reserveringskosten, persoonlijke uitgaven, eventuele extra entreegelden en proeverijkosten tijdens whiskyfestival Islay.

Transfers:
Transfers worden aangeboden in aansluiting op de volgende vluchten:

27 mei: Amsterdam - Glasgow per KL1475, aankomst 12.45 uur
03 juni: Glasgow - Amsterdam per KL1476, vertrek 13.30 uur

Prijs op basis van een twee persoons hut € 1320,00 p.p.
Huur een schip voor uw (familie)feest, huwelijk, presentatie of incentive of zeil mee !
Reismaatwerk vertegenwoordigt tientallen schepen in Nederland en Duitsland, van 2-100 personen!

bijvoorbeeld
Zeilarrangementen met een prachtige twee-master vanaf Lelystad (andere havens in overleg)
Meezeilen met de single-cruises, deelnemen aan de workshops op het water, thema dagen of gewoon zeilen en borrelen.

Brigantijn Bounty is met haar dwarsgetuigde zeilen een unieke verschijning op de Nederlandse wateren. Het schip heeft meer dan 100 lijnen om de zeilen te bedienen. Een prachtervaring voor actieve zeilers. Meezeilen met onze ervaren crew kan ook. Het schip is geschikt voor groepen van 15 tot maximaal 50 personen.

Standaard worden de volgende arrangementen aangeboden:
* Bruiloft-arrangementen: er zijn al heel wat gelukkige stelletjes bij ons in het huwelijksbootje gestapt. Bounty is officiële trouwlocatie in Lelystad, Hoorn, Amsterdam en Volendam.
* Verschillende dag-, avond- en Sunset-arrangementen;
* Vergaderingen, presentaties en workshops;
* Teambuilding en managementtraining;
* Actief (leren) zeilen of lekker lui wijnproeven;
* Themafeesten, singles party’s, karaoke en “faute” feestjes.

Er zijn nog veel meer mogelijkheden op dit schip. Ze staan altijd open voor nieuwe en originele ideeën en werken nauw samen met de klant voor een onvergetelijk arrangement op maat en naar elke wens.
Bounty’s thuishaven is de Bataviahaven in Lelystad. Vanzelfsprekend kunnen we ook uit andere havens vertrekken: Amsterdam, Blocq van kuffeler, Volendam, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Urk of Kampen. Dat doen we in overleg, want er zijn extra kosten aan verbonden.

Een flexibel prijzensysteem geeft optimale mogelijkheden. De uren-arrangementen gaan vanaf 4 tot 12 uur op elke gewenste dag van 10 uur in de ochtend tot 23 uur ‘s avonds. Hiermee is voor elk budget een onvergetelijke zeilervaring mogelijk. U beslist wanneer de vaartocht begint en eindigt.

De inwendige mens komt op The Bounty ook helemaal niets te kort. Voor elk budget bieden wij catering aan boord, met vaste chef-kok en bedienend personeel, vanuit een professionele keuken benedendeks en een volledig ingerichte bar met prachtig uitzicht boven. Van uitgebreide buffetten, meer-gangen diners tot lekkere Spaanse of Hollandse hapjes: voor elk budget diverse smakelijke opties.

Een voorbeeld:
Zeil avond arrangement (zondag t/m donderdag) bestaand uit scheepshuur, tapas menu klein, vrije nationale bar en bediening.
Duur: 4 uren, van 19:00 - 23:00 uur, vanaf € 49,- p.p.

informatie info@reismaatwerk.nl

Trouwen op het water

Lelystad heeft als enige unicum de mogelijkheid te trouwen op het water... Het schip van uw keuze zal dan voor anker gaan en de huwelijksvoltrekking zal daar plaatsvinden.

Uiteraard is het ook mogelijk het huwelijk elders te laten voltrekken en een van onze schepen in te huren voor een huwelijksfeest op een zeilend partyschip. Dit kan voor gezelschappen tot ca. 120 personen!
Interesse gewekt?

Neem vrijblijvend contact met mij op en laat ons uw wensen weten. Ik maak graag een op maat gesneden offerte en bezorg u straks een onvergetelijke dag!

Ik kan u de volgende trouwlocaties aanbieden:
Amsterdam Enkhuizen Harlingen Hoorn Lelystad Medemblik Monnickendam Muiden en Volendam.

(Tip) Wanneer u een middag/avond arrangement neemt heeft u ook grote kans om een mooie zonsondergang te zien..., de fotograaf kan hier mooie foto’s van maken voor in uw bruidsreportage.